Ko to ima najdužu pletenicu u Srbiji?

 

#NajdužaPletenicaSrbije

Priča o kosi je stara i nedovoljno ispričana. Odvajkada se verovalo da izrazito duga kosa ima simbol ljudske nadmoći. Mnogo je rituala vezano za kosu. Kod žena duga kosa označava ženstvenost, moć, snagu i simbol lepote. U davna vremena kosa se prala samo jednom nedeljno, a verovalo se da ako bi se to činilo češće, ona “isprala“ i time bi se i snaga povukla. U narodu se kaže da svako treba da ima svoj češalj i da se češalj nikada nikome ne pozajmljuje. A, ako se to uradi, gubi se onda sva sreća… Poznato mi je iz istorije da su ratnici nosili duge brade i kose i da su verovali da u kosi zapravo leži sva njihova snaga. Istražujući i obilazeći Srbiju saznah od ljudi za zanimljivu tinejdžerku sa najdužom pletenicom. Nadimak joj je KIKI, ide u osmi razred, a na Saboru narodnog stvaralaštva u Rekovcu „Prođoh Levač,prođoh Šumadiju“ svake godine u kategoriji srednjih uzrasta-do 14 godina ona drži sve rekorde. Odlučih da je kontaktiram preko njenih roditelja koji su pristali da uradim intervju sa njom za #zivotuprolazu i evo šta saznah o njoj.

#KristinaKIKIStosic

Kristina KIKI Stošić (14) je rodom iz Milutovca kod Trstenika sa pletenicom najdužom u Srbiji čak 146cm i kao takva je petostruka pobednica Sabora narodnog stvaralaštva u Rekovcu „Prođoh Levač,prođoh Šumadiju“ koja drži sve rekorde.

Festival narodnog stvaralaštva u Rekovcu neguje narodnu tradiciju i srpske običaje i održava se svake godine u letnjem periodu na istom mestu, u porti i van porte srednjevekovnog manastira KALENIĆ.

-Preporučujem da posetite ovu zanimljivu manifestaciju jer mi se čini da je jedina u Srbiji koja neguje na pravi način narodno stvaralaštvo, običaje i tradiciju.

#ProđohLevačProđohŠumadiju
#ProđohLevačProđohŠumadiju

Pravo je uživanje za oči biti tamo u letnjim danima  i osetiti duh svog naroda…

Manastir Kalenić

Šta je Kristina KIKI Stošić rekla za #zivotuprolazu:

 „Pobedjujem već pet godina za redom, a na 49.Saboru prošle godine u Rekovcu pletenica mi je bila 146cm. Nisam je merila ove godine ali mislim da je sada za 2 do 5cm duža. Nisam se šišala nikada, samo krajeve kose, možda kad sam imala 6-7godina, a u sređivanju kose mi pomaže mama. Za negovanje kose ne koristim ništa posebno osim šampona head&shoulders sa raznim mirisima i balzamima. Uglavnom oko sat vremena mi je potrebno da kosu operem i osušim…

#KristinaKIKIStosic

Prođoh Levač, prođoh Šumadiju

-Pitam je kako reaguju drugovi i drugarice u školi na tvoju kosu? Da li bi i oni hteli da možda imaju istu dužinu kao ti pa da se takmiče? –Njima se dopada moja kosa i svakako me podržavaju u tome ali mislim da niko od njih nema tu želju za dugom kosom i takmičenjem kaže Kristina za Život u prolazu i nastavlja –Da, volela bih da glumim u nekoj našoj reklami, spotu ili filmu sa mojom dugom kosom… razmišljala sam o tome , to mi je kao maloj bio veliki san!

-Kristina se nigde ne reklamira, ponekad objavi po neku informaciju o njoj i njenim pobedama sa fotografijom na svom FB nalogu, a ovo je njen prvi intervju koji je dala za #zivotuprolazu.

#Rekovac

-Na pitanja čime bi volela da se u budućnosti bavi i da li bi se ikada ošišala kaže- Još uvek nisam odredila čime bih volela da se bavim, a budući da ove godine upisujem srednju školu u Kruševcu, najviše me trenutno zanimaju muzika i prosveta kao i televizijaMislim da se nikada ne bi ošišala, zbog toga što je mojoj kosi trebalo puno vremena da poraste i ne bih volela da to tako brzo odjednom nestane dodaje Kristina. 

#zivotuprolazu

Njeni planovi vezani su da završi školu, život je pred njom, možda kasnije upiše i fakultet ali ako nastavi da neguje ovu svoju neobičnost u vezi sa kosom i krene da pobedjuje na festivalima narodnog stvaralaštva u Srbiji možda je neko i primeti i ozbiljno se zainteresuje da je angažuje za neki televizijski ili filmski projekat  jer nositi i negovati kosu te dužine u ovim godinama nije baš jednostavno, ipak je ona još uvek mlada ali ona voli da se takmiči i da bude najbolja… Ne smeta joj dužina pletenice od 146cm prirodne kose, čak se zbog toga odlično i oseća, ponosna je na svoje duge pletenice i na ovaj način ona čuva našu srpsku tradiciju od zaborava ….

#Najduža-pletenica-Srbije

-Zainteresovana je za filmske i tv projekte tako da je slobodno možete kontaktirati preko njenih roditelja u vezi mogućih angažmana ili joj pisati na mejl –zivotuprolazu@gmail.com

Želim joj svaku sreću i uspehe u daljem životu i radu, a njenim roditeljima se ljubazno zahvaljujem na saradnji.#zivotuprolazu-Tekst je deo projekta #kreativnasrbija autora bloga Život u prolazu Ivana Ramovića.

-Dozvoljeno je deljenje teksta bez prerade i izmene, uz obavezno navođenje izvora, u nekomercijalnoj upotrebi.

#zanimljivasrbija #najduzakika #najduzapletenica #KristinaKikiStosic #milutiovac #srbija #trstenik #krusevac #ProdjohLevacProdjohSumadiju #manifestacije #kreativnasrbija #zivotuprolazu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *