Spicerov dvorac!

Živeti u dvorcu je nešto što bi većina vas želela, zar ne? Život u velelepnoj gradjevini sa prostranom terasom, raskošnim kupatilom, kaminom, unikatnim lusterima, neobičnim stepeništem, vitražima i velikim vrtom. Takav život vodila je aristokratija u 18. i 19.veku i to baš na ovim prostorima gde danas stojim.

Dvorac Špicerovih u Beočinu
*Raskošni dvorac ukletog izgleda

Za #zivotuprolazu istražujem: Da li dvorac krije neku tajnu?

-Uživo deluje mnogo bolje nego na slikama koje sam vidjao po DM. Može se ući i popeti na sprat ili izaći na balkon kao što sam to ja uradio.

-Inače, dvorac je sagradila porodica Špicer davne 1898.godine. Nekada je bio raskoš sa staklenim baštama i parkom po kome su šetali paunovi i srne , a danas je na žalost svih nas samo ruševina.

-Enterijer izgradjen kitnjasto, u stilu madjarske secesije sa puno žolnai keramike. Mnoštvo zanimljivih vitraža na prozorima dvorca napravljenih od jednobojnog stakla i brojni bizarni ukrasi u vidu ljudskih figura i zmajeva zaista ostavljaju bez daha. Sve ovo delo je čuvenog arhitekte Imrea Štajndla koji je projektovao zgradu mađarskog parlamenta u Budimpešti.

Porodica Špicer nije imala nikakve porodične tajne. Važili su za imućnije nemce koji su držali cementaru, tačnije, bili su većinski vlasnici cementare u tadašnje vreme. Živeli su na dvorcu sve do početka Drugog svetskog rata kada su morali da ga napuste i odu za Nemačku. nakon rata nikada se više nisu vraćali ovde. Za vreme rata dvorac je bio sedište nemačke obaveštajne službe, a nakon rata vlasti su ovde napravile školu, biblioteku, dom kulture, radio, dom invalida, rukometni klub i na kraju kafanu-saznajem od lokalaca za Život u prolazu.

-Pre više godina dvorac je poslužio kao scenografija za snimanje jednog Kusturičinog filma. Pričalo se i pisalo o njegovoj obnovi i mogućem turističkom potencijalu na Fruškoj Gori, medjutim, ništa se od toga nije ostvarilo. Takodje, pričalo se i da je dvorac pre više godina kupila jedna nemačka kompanija sa detaljnim planom obnove, ali i te informacije nisu do kraja ispitane i proverene.

-Zasad se izgleda po svojoj prilici tamo ništa neće desiti a i koliko vidim ne planira se njegova obnova. u svakom slučaju, vredan je spomena i pažnje , jer svedoči o vremenu aristokratije na ovim prostorima. Preporučujem vam da obidjete ovo kulturno dobro Vojvodine. Molim da budete oprezni prilikom ulaska unutra, jer je gradjevina poprilično oronula i u veoma je lošem stanju.

Stepenište u Špicerovom dvorcu
#zivotuprolazu

Špicerovu kuću duhova kako je lokalci zovu ćete lako pronaći.Nalazi se pored puta koji vodi ka manastiru Beočin.

-I da zaključim, dvorac nema tajni, nema uklete ljubavi, izgleda jezivo i sablasno i iskren da budem bojao bih se da tamo noću prespavam. Jedino što je opstalo na njemu su goli zidovi i temelji koji dokazuju kvalitet cementa koji se u ono vreme proizvodio u fabrici Eda Špicera u Beočinu.

Enterijer Špicerovog dvorca, Beočin, Srbija

-Moja poseta dvorcu završila se turističkim fotografisanjem sa suprugom.

-Ako bi se ikada obnovio ovaj dvorac sigurno bih bio jedan od stalnih posetilaca.

*U potrazi za NEOBIČNIM i NEVEROVATNIM iz Špicerovog dvorca za blog Život u prolazu Ivan Ramović.

*Tekst: Ivan Ramović www.zivotuprolazu.rs (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta, fotografija i videa dozvoljen uz navođenje izvora i veze ka www.zivotuprolazu.rs)

#zivotuprolazu #spicerovdvorac #upotrazizaneobicnim #zanimljivasrbija #neobicnasrbija

Blog Život u prolazu

Život u prolazu
  • 16
    Shares

Оставите одговор