Категорије

OVAJ diplomirani IT inženjer iz Stubice kod PARAĆINA radi kao ELEKTRIČAR JAME u Senjskom rudniku. OBORIO je GINISOV REKORD čak 26 puta u 11 kategorija.

Dalibor Jablanović (33) od avgusta 2013.godine od strane Ginisa proglašen je za najboljeg takmičara sveta izazova!

Zahvaljujući svom ogromnom entuzijazmu i spretnosti jedini je na svetu koji može razne stvari da radi. Na primer može da na licu i telu balansira najviše kašika (31 i 79.). Može da za trideset sekundi stavi najviše šnalica na kosu. Može da za jedan minut na svom licu zalepi najviše notes papirića. Može da za 29 sekundi vezanih očiju stavi najviše kockica poravnatih i postavljenih.  Za 37 sekundi i 30 sekundi može da najbrže organizuje šahovski set figura u timu za dvoje. Ume da običnu rolnu od toalet papira razmota jednom rukom za samo 9,8 sekundi.

Radi rizičan posao. Silazi u jamu svakog dana. Dodaje da se u tom malom rudarskom mestu gde radi nekada snimao  film Petrijin venac. A pre neku godinu i  serija ČIZMAŠI. Kaže mi da i dan danas postoji PARNA MAŠINA iz 1872.godine koja rudare  spušta u jamu.

Nema strah od jame. Svaki dan mu je praznik kada sa rudarima živ i zdrav izađe iz nje. Malo ga muči hronični bronhitis koji se s vremena na vreme pogorša.  Često kaže,  ja sam u Stubici, to je malo pomoravsko selo blizu Paraćina. Broji oko 500 domaćinstava. Nisam do sada napuštao svoje selo a i ne planiram. U slobodno vreme smišljam i obaram neobične rekorde. Po tome sam poznat.

Od detinjstva igram u folkoloru. Sviram frulu, usnu harmoniku, igram šah i pecam, a gluma, to mi je velika ljubav.

Zivotupr5 (2)OVAKO zvuči Moravac…

Bio sam statista u filmu Montevideo, Bog te Video. Bilo mi je zabavno da se družim sa glumcima i upoznam neke nove ljude.

Volim javne nastupe. Prija mi televizija. Uvek imam šta da pokažem. Umem da iznenadim publiku i gledaoce preko malih ekrana i dm. Dodaje  za Život u prolazu da se zbog svojih rekorda za selo #Stubica čulo do JAPANA.

-Nedavno sam gostovao na televiziji Pink u emisiji Ami DŽ SHOW. Tamo sam uživo pred gledaocima oborio dva Ginisova rekorda. Jedan se odnosio na VOĆNU BATERIJU, a drugi na najbrže filovanje palačinki. Voćnu bateriju sam napravio od limuna. Preko nje osvetlio diode za kraće od 60 sekundi. A za 44 sekunde sam filovao čak 12 palačinki i to sa tri vrste materijala.

Pitao sam ga, šta te navodi na to da stalno izmišljaš i obaraš nove Ginisove rekorde? Kaže, Sve je to za mene veliki izazov. Volim da se takmičim. Vuče me stalno neka energija. Kada osetim da nešto mogu bolje od drugih  ja onda krenem u pripreme. Veoma brzo već za nekoliko dana oborim rekord. Nakon toga bude dobar osećaj, uvek!

Život je za njega stalna borbe i igra. A u svakoj toj igri on koristi različita pravila kako bi postigao najbolji rezultat za sebe.

Pitao sam ga, šta trenutno smišljaš? Odgovara , razmišljam o instant rekordima. Na primer, da pokušam da oborim rekord u najbržem navlačenju ili svlačenju majice. Ili da recimo najbrže vežem kravatu, pertlu na cipeli… Da za manje od jednog minuta pojedem najviše čokoladica na svetu.

Dalibor godinama planira da obori rekord u Ginisovom kolu. Kaže, bilo bi to kolo dužine do jednog kilometra. To bi izveo sa mojim folklorašima. I za to bi se ozbiljno pripremili.

Sa ponosom mi priča za Život u prolazu da je preko Ginisovih rekorda stekao dosta prijatelja u svetu.Da će ovo raditi sve dok bude mogao jer ga to zabavlja i ispunjava.

Od Ginisovih rekorda nema neke finansijske koristi. Nada se da će jednog dana njegov #talenat i umeće neko primetiti i angažovati ga.

Voli da putuje. Voli druženja , uvek otvoren za saradnju. Ginisovi rekordi kaže…#oni-su-mi-u-krvi.  

Sledeći korak nakon starih rekorda idu novi #Ginisovi-rekordi  

*Tekst:Ivan Ramović www.zivotuprolazu.rs (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta, fotografija i videa dozvoljen uz navođenje izvora i veze ka www.zivotuprolazu.rs)

Fotografije – Dalibor Jablanović, privatna arhiva

Život u prolazu
  • 63
    Shares