Hajde, hajde sviraj diple i gajde: Milan i Filip, čuvari naše tradicije

Објави admin

I diple i gajde u prolazu!

#zivotuprolazu

U narodu kažu, da bi se napravila jedna svirala potrebno je da u jesen nađete suvu granu koju ćete preliti mlekom i dobro osušiti tokom zime. Tu istu granu treba više puta premazati sirćetom i uljem, ostaviti u pretop od ovčijeg pečenja da se natopi masnoćom i da impregnira. Takve svirale pravili su naši preci – pastiri koji su jurili za svojim ovcama. Kad’ je reč o gajdama i diplama sa ovih prostora, one se spominju još u 16.veku i to je zabeležio jedan francuski putopisac. Postoji južno-moravski – makedonski tip koji se svira od Niša pa do juga Makedonije. U okolini Niša su svrljiške gajde sa gajdenicom i duplom cevi. Postoje erske i vojvođanske gajde sa mehom i dvocevnom sviralom. Svaki od ovih tipova su sa različitim štimom. Zvuk gajdi i dipli vraća ljude u daleku prošlost, u duboke korene.

#zivotuprolazu

Na saborima gajdaš stoji u sredini i dok svira oko njega se vili kolo, dok nam diplar dok svira svoje diple šalje neke sasvim drugačije kodove i poruke.

-Za poreklo dipli vezuju se paganski običaji. Postoji razlika između gajdanja i diplanja. Ni jedan sastav koji svira arhaičnu muziku se ne može zamisliti bez njih. Pitam se, da li su i gajde i diple zajedno sa frulom, guslama, trubom i harmonikom nacionalni instrumenti Balkana?

#zivotuprolazu

-Dobrodošli u Kikindu, grad koji nije samo poznat po sovama, ludajama i najlepšoj ulici u Evropi. Ovde živi i radi naš jedini diplar sa ovih prostora a to je Milan Vašalić (38) iz Banatskog Velikog Sela. On je dečiji vaspitač, a hobi mu je sviranje na arhaičnim instrumentima.

Milan Vašalić, diplar

Za sebe je u jednom intervjuu izjavio da se njegove diple mogu čuti na najobičnijim i najneobičnijim mestima, od dnevne sobe do svetskih festivala, što nam je i potvrdio svojim delima.

#zivotuprolazu

-Saznao sam da je sa diplama obišao ceo svet nastupajući sa Goranom Bregovićem, Biljom Krstić, Željkom Joksimovićem idr. , da je bio pobednik serijala Šljivik na RTS-u i da je vlasnik majstorskog pisma za diple, učitelj dipli, koreograf, predavač tradicionalnih igara i muzički ambasador naše zemlje na svetskom nivou.

Milan diplar i Bilja Krstić

Ovako #diplar svira …

izvor- internet, Youtube, TV Hram, Srbija

a evo šta sam saznao o njemu u telefonskom razgovoru koji smo vodili za #zivotuprolazu:

#diplaruprolazu

-Poreklom je iz Bosanske Krajine, a njegovi preci su kolonisti koji su došli u Vojvodinu posle drugog svetskog rata. Vaspitavan je u duhu tradicije. Diple doživljava kao svoju misiju, viziju i sudbinu…pre svega način življenja. Ovaj svirač na diplama bez meha ali i na diplama s’ mehom  kaže da diple ne postoje nigde u svetu osim ovde na Balkanu, i da su sačuvane jedino na prostorima Dalmacije i Slavonije a da se razlikuju po mnogo čemu od gajdi. 

Pitam ga, da li više voliš diplanje ili gajdanje? Odgovara, ja sam više za diplanje. Razume se, dodajem za Život u prolazu.

-Za diple ga vezuju razne uspomene i anegdote, a rado se seća jedne kad’ umalo na aerodromu u Parizu nije zakasnio na let. Policija ga je primetila i krenula da juri za njim, ali ubrzo su shvatili da u koferu nosi samo diple a ne eksplozivnu napravu, pa su mu pomogli da stigne na let.  🙂

Ponekad strah od kašnjenja na avion može biti jači od straha leta u avionu, zaključujem sa osmehom za Život u prolazu.

#zivotuprolazu

Što se tiče inspiracije u radu sa decom, na prvom mestu pridaje značaj spostvenoj deci i porodici, pa onda ostaloj deci. Njegova deca su mu sve. Bori se da im obezbedi najbolje uslove za život. Ne zapostavlja rad na autorskoj muzici i želja mu je da jednoga dana izda CD.

Planovi nisu sada više vezani samo za Srbiju, već se razmišlja i za „život preko“, kaže Milan za Život u prolazu.   

#dipleuprolazu

Milan Vašalić je vrstan umetnik čija se muzička dela slušaju u jednom dahu. I na kraju, dodao bih da u Kikindi ima i šta da se vidi i šta da se čuje.

Čuvajmo tradiciju i ljude, jer samo tako ćemo sačuvati svoj nacionalni identitet, ko smo, šta smo, odakle smo.

Život u prolazu na društvenim mrežama
#gajdeuprolazu
Filip Lj.Savić, mladi gajdaš iz Svrljiga
Filip Lj.Savić, gajdaš iz Svrljiga

-Mladi talentovani Filip Lj.Savić (18) je gajdaš iz Svrljiga koji čuva duh svog kraja od zaborava. Od pre tri godine svira troglasne gajde i na još deset pastirskih instrumenata. Pored toga bavi se sakupljanjem starih narodnih nošnji kao i predmeta sa juga Srbije. A da bi se staro sačuvalo od zaborava formirao je sa svojim prijateljima i Izvorno udruženje „Mika Šestak“ koje ima za cilj da se bavi promocijom i očuvanjem srpske tradicije, kulture, običaja i jezika sa specifičnim govornim dijalektom ovog kraja. Svrljižani ga zovu Vilip a u ostalim mestima on je Filip i za njega već svi znaju jer je jedan od retkih mladih i aktivnih gajdaša sa ovih prostora koji se često pojavljuje na televiziji i promoviše svoj kraj.

Poslušajte njegove muzičke majstorije i saznajte šta je sve rekao o sebi za #zivotuprolazu.

Izvor- KUD “Prekonoga“ – Filip Lj. Savić (gajdaš) snimak sa Youtuba

-Kad’ sam počeo da sviram gajde pre jedno tri godine, a to je bilo na Saboru Gajdaša i Belmužijadi u kraju je bilo samo dva gajdaša, ubrzo je jedan gajdar umro, tako da smo ostali nas dvojica. Najstariji  gajdaš u Svrljigu je deda Nenad iz sela Prekonoga. Od njega sam učio da sviram u gajde, seća se Filip za Život u prolazu.

-Pitam ga, kako je to izgledalo? Odgovara , za gajde, kad’ on odsvira, ja slušam, što čujem to naučim, drugo ništa!

#gajdeuprolazu

-Ja sam samouki gajdar i ne umem da čitam note. Nastupam u tradicionalnoj nošnji, a sviram frulu, duduk, okarinu, granku, cevaru i svrljiške troglasne gajde.

Pitam ga, da li umeš da napraviš gajde? Odgovara, ne. Ne umem da napravim gajde. To mi je komplikovano. Inače, jedini majstor koji ume da napravi autentične gajde iz ovog kraja, znači šopske gajde od štavljene ovčije kože je taj deda Nenad koga sam maločas spomenuo. Njegove gajde su se svojevremeno pravile za Gorana Bregovića kao i za poznate svetske muzičare… iskren je naš sagovornik za Život u prolazu.

#zivotuprolazu
Izvorno Udruženje „Mika Šestak“

 – „Fala bogu sada se sa našim udruženjem proširavamo… Ranije je u Svrljig u svako selo bilo minimalno po pet gajdaša, a danas je spalo na po jednog, ali radimo aktivno na tome da se taj broj poveća.“

-Najviše sam nastupao sa našim Izvornim udruženjem „Mika Šestak“ . Bili smo u Rumuniji, Bugarskoj i Grčkoj. Idemo sad’ ponovo ove godine za Makedoniju i u Srbiji nastupamo svuda redom. Idemo sa folklorom gde god nas pozovu da gostujemo.

-Kako u Bugarskoj neguju gajdanje?

-Bugari, dosta kvalitetnije to neguju od nas srba…. Imaju veću svest kroz narod, očuvanje bugarske tradicije, i nošnje i muzike i folkora kaže naš sagovornik za Život u prolazu.

Da li si pokušavao da ovde u Svrljigu radiš neke radionice sa decom?

#zivotuprolazu

-Nešto smo pokušavali preko našeg udruženja ovde malo kvalitetnije da radimo, ali su deca slabo zainteresovana. Imamo tri KUD-a. Ima dece koju to interesuje. Ja uvek pitam i interesujem se da uključim što više mladih i pomognem oko svega.

#zivotuprolazu

-U nastavku razgovora ga pitam, misliš li da možda deca nisu dovoljno zainteresovana za gajde jer možda misle da to nije respektabilno zanimanje? Ne znam, samo znam da je jedan gajdaš ovde kod nas sagradio dve kuće svirajući gajde, iskren je Filip.

Imam nošnje iz 19.veka, ali kod nas je problem kada ljudi umru rodbina im sve spakuje i stavi u sanduk ili zapali posle smrti i tako nestaje sva ta dragocena narodna nošnja. Ženske nošnje koje pripadaju ovčarskom kraju Srbije su posebno lepe.

-Da li imate krojače koji mogu da sašiju kvalitetnu nošnju iz 19.veka?

Šiju, ima nekoliko udruženja, međutim, nije to to,  za staru nošnju pokušavamo da uradimo neke rekonstrukcije, to su baš oni, stari materijali od konoplje i vune.

#zivotuprolazu

-Šta najčešće izvodiš na gajdama, koje pesme?

U svrljiškom kraju na gajdama sviram kola. Svi u Svrljigu znaju da igraju Rumenku, i stariji i mladji, a ja sam sakupio oko trideset izvornih igara , i to su baš izvorne igre iz ovog kraja. Kod nas nema mnogo neke koreografije da se skače, to se kod nas igra sitno i u mestu se igra, nema velikih poskoka. Te igre su veoma zanimljive jer se nalaze u ovom kraju, potiču iz ovog kraja … takoreći šopske igre, planinske igre … i čini mi se da se u poslednje vreme o našem kraju puno priča i da nas mediji malo više prate, što me raduje.

Emisija OKO Magazin, RTS

Ovaj kraj ima šta da ponudi ne samo preko muzike i folkolra već i preko prirodnih lepota i autentične kuhinje, završava Filip za Život u prolazu.

Foto-Nenad Ranđelović, Udruženje građana „Terra Incognita“, Niševac
izvor-Youtoube, Filip Lj.Savić, gajdaš iz Svrljiga

-Zaključujem na kraju da #dipleuprolazu i #gajdeuprolazu imaju svoje naslednike , i to me raduje, a koliko smo spremni kao društvo da ovakve stvari ispratimo i sačuvamo od zaborava, vreme će pokazati.

-Prava je šteta živeti na Balkanu , a neznati ništa o arhaičnoj muzici, diplama, gajdama,  ne interesovati se za zanimljive, talentovane i maštovite ljude koji su svedoci današnjeg vremena u kome žive i stvaraju ne samo za sebe već i za druge. Pre ili kasnije čovek shvati gde se nalazi i kome pripada.

Piše i dizajnira – Ivan Ramović, www.zivotuprolazu.rs

Fotografije – privatne arhive Milan Vašalić, Filip Lj.Savić, Nenad Ranđelović, Udruženje građana „Terra Incognita“.

Video – Ivan Ramović

U vezi angažmana Filipa ili Milana kontaktirajte nas na mejl: zivotuprolazu@gmail.com

Napomena: Tekst je deo projekta #kreativnasrbija autora bloga Život u prolazu Ivana Ramovića. Dozvoljeno je deljenje teksta u elektronskim i štampanim medijima uz obavezno navođenje izvora teksta i potpisa autora teksta, autora fotografija i video sadržaja.

Hvala što poštujete autorska prava u Srbiji i još jednom VELIKO HVALA svima koji čitaju i dele najlepše priče sa bloga Život u prolazu… 🙂

Pišite nam u vezi saradnje na mejl zivotuprolazu@gmail.com, rado ćemo odgovoriti.

#zivotuprolazu #gajdeuprolazu #dipleuprolazu #milandiplar #filipgajdas #svrljig #kikinda

Život u prolazu
  • 100
    Shares

Оставите одговор