Mišićeva VRTNA PRIČA: Ljubav prema NEOBIČNIM biljkama, JAPANSKIM vrtovima i BRESKVI „MAŠA“

Објави admin

Razgovarajući sa osobama koje poznaju Milana MIŠIĆA (56) iz Petrovaradina, autora jedinstvene breskve “Maša”, po struci biologa i stomatologa zaključujem tek nakon našeg razgovora za #zivotuprolazu da je njegova vrtna priča i dalje mnogima nepoznata.

CEO ŽIVOT želeo je da ima svoj rajski vrt u kome će po svom izboru praviti i raditi ono što on želi.

#zivotuprolazu

-Susret smo dogovorili na pola puta između Sremskih Karlovaca i Novog Sada, a sa mnom je krenuo reditelj Marko Kaćanski koga je priča zainteresovala.

Vrt sa neobičnim biljkama je lociran u jednom vikend naselju na južnim padinama Fruške GORE.

-Kontrasti i detalji –

Na površini od 9000m2 je 450 različitih vrsta biljaka sa svih kontinenata!

Vrt nije bio u top stanju ali je na nas ostavio jak utisak… kao da smo na drugom kraju sveta. Od neobičnih penjačica i japanskih vrtova do improvizovanih jezera sa slatkovodnom ribom.

Iza SVEGA stoji neverovatan entuzijazam i talenat vrsnog poznavaoca biljaka koji nam na početku SVOJE priče za Život u prolazu kaže: Ovde je sve retko i sve što vidite je MOJIH ruku delo.

Sve što vidite je moja ideja i mojih ruku delo, kaže Mišić.

-Prvu biljku sam posadio još kao klinac. Bio je to čempres, a posadio sam ga kad sam imao 16 godina, 1975.godine u ovom vrtu, a onaj veliki kedar plavi mi je najdraža biljka, od njega je sve krenulo – priča Mišić i dodaje, kuću sam projektovao i zidao i još nije gotova… a unutra je asortiman starih komada nameštaja i stvari… treba mi puno para da završim sve ovo…

Deo šume je ostavio zbog divljih životinja i pokazao nam mesto gde će biti piramidalna kućica na drvetu u stilu Japana.

Poručuje, – JA NE PRODAJEM biljke, inače ovo radim samo zato što volim i ne dovodim ovde ljude koji trguju sa biljkama.

Ivan Ramović – urednik sajta Život u prolazu i Milan MIŠIĆ – vlasnik VRTA

Pomislih u sebi – mogao bi da kreira i “svetleće biljke” pa da mu vrt živi svih 24h.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је живот-у-пролазу-1.png

Svoj skriveni prostor je obogatio neobičnim kamenjem iz Čajetine.

#zivotuprolazu

VRT koji liči na džunglu zbog neobičnih i egzotičnih biljaka. Liči ili azijske trešnje, drenovi iz južne Evrope, mediteranske palme, horizontalni ginkgo, visterija – plava kiša sa belim grozdovima, crni bambus, crveni bagrem, kineski čempres, atlaski, himalajski i libanski kedrovi, varijeteti japanskih javora, jele Abies alba i Koreana, pinus-borovi, biljka Elvodi, pančićeve picomorke iz Štajerske, krupni grozdovi od 70cm – kao šljiva, strašno zelje, lovori, kesteni crvenkasto-smeđe boje, oleandri, belokori borovi, zen oaze u razvoju, retko voće i nešto što liči na onu žuku s’ mora od koje su se pravila platna za odeću, torbe, jedra i ribarske mreže.

#zivotuprolazu

– Vrtna priča sa dušom –

#zivotuprolazu

-Nema lavova, tigrova i zmija ali se čuju zvukovi ptica i blejanje koza … -Jedan komšija, mrzelo ga da svake godine šiša travu, pa doveo koze da mu pasu, iskren je Mišić.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је moje-jezero...-ja-pravio...-samo-sve-je-ovo-drugačije-kad-se-ošiša-i-sredi.-Drugačije-izgleda-kad-picnem-vrt-_-1024x512.jpg

Prenosimo deo atmosfere sa snimanja MIŠIĆEVE VRTNE PRIČE za Život u prolazu…

„Nemam mapu VRTA, ali cela ideja mi je u glavi“.

Najlepša dvorišta, vrtove i bašte u Novom Sadu i okolini sredjivao sam mnogima, i sada to radim ali samo kada imam vremena, kaže Mišić.

#zivotuprolazu

Ako želite neobičan vrt- ZOVITE MIŠIĆA 🙂

-O japanskim vrtovima?

Sagovornik Života u prolazu kaže da za japanski vrt treba da poznajete osnove… pre svega tu je prvi tip a to je kamena bašta koja uključuje elemente sa peskom. U šljunkovitom pesku se prave oblici koji su simbol reke, a kamen postavljen na pesku simbolizuje planine… , -ali sve to “petlja” njegova ćerka Maša, koja voli japanske vrtove…

Mašin ZEN VRT

„Ja sam mojoj MAŠI rekao, japanski vrtovi ili su izuzetno sređeni, ili deluju nemarno“.

-Drugi tip je – bašta mahovine. Mahovini ne treba mnogo vode da bi cvetala, a to znači da se lako može zasaditi u baštama. Bašte sa mahovinom uspostavljaju balans kod čoveka kome su um i telo preopterećeni… Svaki vrt je odraz nečije kultureZEN VRT predstavlja prostor za meditaciju i uživanje… mesto za „produvavanje“ MISLI i pronalaženje dalje inspiracije – ispričao je Milan za Život u prolazu.

Zen VRT
meditacija i uživanje
#ZenVrt

Za završetak VRTA potrebno je 20.000 evra, kaže naš sagovornik.

Milan Mišić, vlasnik VRTA i reditelj Marko KAĆANSKI u pauzi posle prvog dela snimanja…

-O krupnoplodnoj vinogradarskoj breskvi MAŠA koju je stvorio pre nekoliko godina kaže:

-Kada je reč o novim sortama breskve još uvek je rano za neku definitivnu procenu roda, ali prema nekim rezultatima do sada, rod Breskve MAŠA trebalo bi da bude zadovoljavajući. To je sorta koja iz godine u godinu daje i dobre prinose i zadovoljavajući kvalitet.

Breskva MAŠA

-Ona je zvanično priznata 2016.godine od strane stručnjaka sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu gde smo zajednički autori i već sada je voćarima poznata kao sorta koja može da odgovori na veliki broj zahteva tržišta, bilo da je reč o tržištu svežih plodova ili o preradi voća – priča Milan Mišić iz Petrovaradina.

Breskva Maša
Breskva Maša

Milan Mišić i Ivan Ramović
Milan Mišić i Ivan Ramović u vrtu

– Posao me pokreće. Inspiraciju tražim u ljudima oko sebe. Biljku ne sadim da bi sadio, već čekam trenutak za to… da mi se namesti i onda tačno znam mesto gde ću je posaditi i kada. Često ni sam ne znam nekada odakle mi optimizam za sve ovo – kaže Milan.

Da bi se vrt održavao potrebna su sredstva. Predložili smo mu da pokrene CROWDFUNDING kampanju za završetak svog VRTA.

Više informacija biće poznato krajem septembra 2019.godine.

RAJSKI VRT – MINI OAZA za uživanje!

Mnoge je pokrenuo i inspirisao, a svoju ćerku zainteresovao za biologiju.

Maša je dobar student, još uvek je na početku, ali mi je velika podrška u svemu što radim. Ona će dočekati mnoge biljke koje su davno posađene u ovom VRTU – objasnio je Mišić za Život u prolazu.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 23_zanos-1024x683.jpg
Milan Mišić u vrtu

Smisao života nije da živimo večno, već da napravimo nešto što će živeti večno!

Blog o talentima, kreativcima i neobičnostima sa Balkana i sveta.

Piše i dizajnira – Ivan Ramović www.zivotuprolazu.rs

Fotografije – Marko Kaćanski, Ivan Ramović, Milan Mišić, privatna arhiva

Napomena: Tekst je deo projekta #kreativnasrbija autora bloga Život u prolazu Ivana Ramovića. Dozvoljeno je deljenje teksta u elektronskim i štampanim medijima uz obavezno navođenje izvora teksta i potpisa autora teksta, fotografija i video sadržaja.

Hvala što poštujete autorska prava u Srbiji i još jednom VELIKO HVALA svima koji čitaju i dele najlepše priče sa bloga Život u prolazu… 🙂

#zivotuprolazu #prviijedini #neobicnivrt #neobicnebiljke #vrtnaprica #vrtnapricamilanamisica #milanmisic #crnibambus #japanskijavor #kucicanadrvetu #plavikeder #crvenibagrem #minijaturnasasa #kedersaatlantika #crnibor #retkebiljke

Život u prolazu
  • 101
    Shares