Umetnost provokacije

Објави admin

#TeeyanaART

#TeeyanaART

Živi i radi u BEČEJU a njena dela su INSPIRATIVNA preko svake GRANICE

Tijana Grujić

Tijana Grujić TeeyanaArt (42), akademska slikarka, pedagog i majka dva dečaka, poznata javnosti po zabranjenoj izložbi u Klubu Narodnog pozorišta Srbije u Beogradu iz 2017.godine. 

Prva je na Balkanu koja je odlučila da umetnost erotske konotacije printuje na odeću i predmete.

Pokušao sam da stupim u kontakt sa njom i saznam gde je danas na umetničkoj sceni Srbije, na kojim projektima radi i da li se od zabranjene umetnosti do danas nešto promenilo u njenom stvaralaštvu?

Za #zivotuprolazu kaže da nije očekivala da će nakon zabranjene beogradske izložbe doživeti uspeh i biti traženi umetnik u inostranstvu.

U ranijim fazama Tijana se zanimala da slika groblja, embrione, havarisane automobile, klovnove kroz autoportretisanje, a poslednja njena faza je erotika koja takođe ima veze sa autoportretisanjem.

Izlagala je po Americi i Evropi rame uz rame sa Marinom Pikaso.

#teeyanaart

Teeyanart predaje likovno u jednoj osnovnoj školi u Bečeju gde su je njeni bečejci prozvali šetajuća umetnost jer na sebi nosi svoje unikate u šta sam se i lično uverio kada smo se sreli u Novom Sadu. Svoju inspiraciju crpi iz svega u životu što je okružuje, a njena fascinacija su glamur, moć i holivudske modne ikone, čak i svojom frizurom i načinom na koji se šminka podseća na Marlen Ditrih.

Za Život u prolazu dodaje da bi volela u budućnosti da preuređuje stare i napuštene dvorce, vinske kuće, hotele, muzeje, da oblači poznate i da im organizuje zabave i prijeme u njenoj režiji, ali bi takođe želela da u 2019.godini pokrene preduzetnički biznis i krene da se bavi kulturnim turizmom. Želja joj je da njen Bečej i Srbiju povezuje sa svetom preko raznih umetničkih projekata koje stvara. Dodaje da su joj njena deca i roditelji najveća podrška u onome što radi svih ovih godina. Trenutno radi na pripremi dizajna za manju seriju unikatnih haljina sa zanimljivim printom za naručioca posla iz Švedske.

#TeeyanaART Ona je žena koja se strastveno predaje svom poslu, posvećena onome što radi, i iz njenih dela se ta strast oseti i vidi. Glamur i sjaj koji je inspirišu prenosi na svoja dela, trudi se da uvek izabere najbolje krojače i najkvalitetnije materijale, i zato za sebe često voli da kaže da je devojka od milion dolara.

Million Dollar Girl

Million Dollar Girl

U potrazi je za investitorima kao i sponzorima koji bi pratili i učestvovali u razvoju njenog brenda „Teeyanart“.

Ima svoj youtube kanal kroz video blog kao ideju da promoviše sebe u svakom smislu. Sebe vidi kao umetnika koji stalno provocira i koji dok stvara nešto i razmišlja – oseća pa su dela koja stvara provokativna i kontraverzna.

Teeyanart je izuzetna umetnica i svakako nešto drugačije i originalno na našoj umetničkoj sceni. Da li smo i koliko spremni da prihvatimo ovakvu vrstu umetnosti provokacije?

#teeyanaart

Fotografije – Tijana Grujić, iz privatne arhive

Tekst i video – Ivan Ramović

Tekst je deo projekta #kreativnasrbija sa bloga Život u prolazu autora Ivana Ramovića.

U vezi saradnje sa Tijanom Grujić pišite na mejl zivotuprolazu@gmail.com

#kreativnasrbija #workinprocess #sexonthedolars #lovehugs #lovescene #teeyanart #Teeyanart #umetnostprovokacije #zabranjenaumetnost #becej #zivotuprolazu

Život u prolazu
  • 112
    Shares