Osim toga što je Banoštor poznat po vinu mnogi verovatno i ne znaju za ovu lepoticu – rimokatolicku crkvu Svetog Rudolfa.

Crkva Svetog Rudolfa nalazi se u Banoštoru, malom sremačkom selu kraj Dunava. Zovu je švapska kuća, a datira iz 1912.godine. Njenu izgradnju finansirao je grof Rudolf iz Futoga. Crkvu je sagradio na svom imanju za potrebe tamošnjeg katoličkog stanovništva. Nakon II svetskog rata kad’ su Nemci napustili Srem prepuštena je zubu vremena.  

Narod kaže – Otišli Nemci, došli Sremci! :-))

*Posetio sam je i evo šta sam zatekao tamo.

*Danas su to samo ostaci zidina. Ono što je karakteristično je to da je njen glavni toranj bio odvojen od centralnog dela sa 3 kitnjastva zvona. Crkva je gradjena u stilu neoromanike 20.veka sa maštovitim svodovima i očaravajućim zvonikom do koga vode stepenice.

-Do danas niko nije pokazao brigu o ovoj crkvici, osim banoštoraca koji su kosili travu i čistili dvorište od šiblja. Zapuštena je, ali me ipak oduševila svojim aristokratskim izgledom.

*Saznao sam da je na inicijativu jednog vinara iz sela crkva ipak dobila zaštitu Vatikana. Planira se njena obnova i namena u istraživački centar vinske kulture. Odlična ideja!! Kad’ bude gotova, predvidja se da se u njoj održavaju predstave, koncerti, izložbe, predavanja, degustacije vina, sajmovi idr. Pričalo se i o gradnji medjunarodnog pristaništa za turističke brodove u Banoštoru, ali se ipak negde stalo sa tim, zašto??

Da li ovakva mesta treba prepustiti zubu vremena?!

Crkva u Banostoru može postati nezaobilazna turistička atrakcija za putnike namernike u Vojvodini.

*U selu više nema katoličkih porodica. Sremci se mogu pohvaliti ovom crkvom koja je na listi lokacija za snimanje filmova u Srbiji.

-Svejedno, bilo kako bilo, možemo je svrstati i u filmski, i vinski i verski turizam. Važno je da se gradjevina sačuva od daljeg propadanja i da turisti ovakva mesta rado posećuju.

Sačuvajmo sve ono lepo i dobro što je ljudska ruka nekada stvorila!

#crkvaubanostoru

Tekst i dizajn: Ivan Ramović , blog zivotuprolazu.rs (sva prava zadržena)

#banostor #duhstarogvremena #crkvasvetogrudolfa #vinskiturizam #filmskiturizam #verskiturizam #svapskacrkva #zivotuprolazu #banostoruprolazu

Život u prolazu

Оставите одговор