Spicerov dvorac!

Živeti u dvorcu je nešto što bi većina vas želela, zar ne? Život u velelepnoj gradjevini sa prostranom terasom, raskošnim kupatilom, kaminom, unikatnim lusterima, neobičnim stepeništem, vitražima i velikim vrtom. Takav život vodila je aristokratija u 18. i 19.veku i to baš na ovim prostorima gde danas stojim.

Dvorac Špicerovih u Beočinu
*Raskošni dvorac ukletog izgleda

Za #zivotuprolazu istražujem: Da li dvorac krije neku tajnu?

-Uživo deluje mnogo bolje nego na slikama koje sam vidjao po DM. Može se ući i popeti na sprat ili izaći na balkon kao što sam to ja uradio.

-Inače, dvorac je sagradila porodica Špicer davne 1898.godine. Nekada je bio raskoš sa staklenim baštama i parkom, a danas je na žalost samo ruševina.

-Enterijer izgradjen kitnjasto, u stilu madjarske secesije sa puno žolnai keramike. Zanimljivi vitraži na prozorima dvorca napravljeni od jednobojnog stakla. Brojni bizarni ukrasi u vidu ljudskih figura i zmajeva zaista su me ostavili bez daha. Sve ovo delo je čuvenog arhitekte Imrea Štajndla koji je projektovao zgradu mađarskog parlamenta u Budimpešti.

Porodica Špicer nije imala nikakve porodične tajne. Važili su za imućnije nemce koji su držali cementaru, tačnije, bili su većinski vlasnici cementare u tadašnje vreme. Živeli su na dvorcu sve do početka II svetskog rata kada su morali da ga napuste i odu za Nemačku. Nakon rata nikada se više nisu vraćali. Za vreme rata dvorac je bio sedište nemačke obaveštajne službe. Nakon rata bila je škola, biblioteka, dom kulture, radio, rukometni klub i na kraju kafana- saznajem za #zivotuprolazu.

-Pre više godina dvorac je poslužio kao scenografija za snimanje jednog Kusturičinog filma. Pričalo se i pisalo o njegovoj obnovi i mogućem turističkom potencijalu na Fruškoj Gori. Medjutim, ništa se od toga nije ostvarilo. Pričalo se i da je dvorac pre više godina kupila jedna nemačka kompanija sa detaljnim planom obnove. Te informacije nisu do kraja ispitane i proverene.

-Zasad se izgleda po svojoj prilici tamo ništa neće desiti. Koliko vidim ne planira se njegova obnova. U svakom slučaju, vredan je spomena i pažnje , jer svedoči o vremenu aristokratije na ovim prostorima. Preporučujem vam da obidjete ovo kulturno dobro Vojvodine. Molim da budete oprezni prilikom ulaska unutra, jer je gradjevina poprilično oronula i u veoma je lošem stanju.

Stepenište u Špicerovom dvorcu
#zivotuprolazu

Špicerovu kuću duhova kako je lokalci zovu ćete lako pronaći.Nalazi se pored puta koji vodi ka manastiru Beočin.

-I da zaključim, dvorac nema tajni i nema uklete ljubavi. Izgleda jezivo i sablasno. I iskren da budem, bojao bih se da tamo noću prespavam. Jedino što je opstalo na njemu su goli zidovi i temelji. Oni dokazuju kvalitet cementa koji se u ono vreme proizvodio u fabrici Eda Špicera u Beočinu.

Spicerov dvorac u Beocinu
Enterijer Špicerovog dvorca, Beočin, Srbija

-Moja poseta dvorcu završila se turističkim fotografisanjem sa suprugom.

-Ako bi se ikada obnovio ovaj dvorac sigurno bih bio jedan od stalnih posetilaca.

*U potrazi za NEOBIČNIM i NEVEROVATNIM iz Špicerovog dvorca za blog Život u prolazu Ivan Ramović.

*Tekst: Ivan Ramović 

www.zivotuprolazu.rs (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta, fotografija i videa dozvoljen uz navođenje izvora i veze ka www.zivotuprolazu.rs)

#zivotuprolazu #spicerovdvorac #upotrazizaneobicnim #zanimljivasrbija #neobicnasrbija

Blog Život u prolazu

Život u prolazu

Оставите одговор