Djura HORVAT (72) iz Novog Sada je idejni stvaralac i realizator platna za slikanje (krug i elipsa). Godinama istražuje oblike, dimenzije i simbole. Na ideju je došao maja 2014.godine kada je u galeriji „WYLAND“ na Ki Vestu – FLORIDI hteo da kupi delo japanskog slikara, čija je početna cena bila nešto više od 1200 $, a pošto kupovina nije uspela samo je fotografisao.

-Osim dopadljivosti slike veoma mi se svidela „igra“ svetla u zamračenom prostoru, koja je „davala“ na desetine novih doživljaja, promenom intenziteta svetlosti, kaže Djura na početku priče za Život u prolazu i dodaje: TU počinje moj „bunt“!

Dugo je razmišljao o njenoj reprodukciji kao savršenom izboru dekoracije na zidu svog doma. Po povratku iz Amerike je na osnovu svog doživljaja – utiska i fotografije pokušao da to uradi i EVO ŠTA SE DOGODILO.

Želja da pokuša da naslika slično, odvela ga je u drugom pravcu. Finalni proizvod nije bila umetnička reprodukcija već nešto čega nema na tržištu – OKRUGLO platno u „blind ramu“ kao i u obliku ELIPSE – u različitim odnosima dužina – širina a takođe u „zlatnom preseku“.

-Svaki pojedinačni komad koji sam napravio je moj ručni rad i takvih platna nema nigde, iskren je Djura.

Uložio je mnogo truda, finansija i vremena radeći na stvaranju ovakvog platna, a o tome kako je izgledao čitav stvaralački proces ispričao je za Život u prolazu do detalja:

#zivotuprolazu

-U mojim traganjima saznao sam, mada se to odavno zna, da su kvadrat i pravougaonik statični -MUŠKI PRINCIP… koliko je meni poznato malo je priodnih kockastih oblika npr. pirit i još neki minerali… Sa druge strane sve je oblo ili okruglo… Sunce, planete, oko, drvo, cvet… To predstavlja neprekidno kretanje -ŽENSKI PRINCIP. Ženska bića su za mene BOŽANSKA BIĆA.

One pokreću sve. I nezamisliva je bilo kakva budućnost da nema rađanja, za koje su samo one sposobne. Žensko stvaralaštvo u svim oblastima je inpresivno. Ali dodatno svemu je još i mogućnost rađanja. Ne bih ulazio u dalju filozofsku raspravu ali sam siguran da sam u pravu.

Ti oblici su „ženski pricip“ – kretanje i on smatra da treba da budu jednako zastupljeni kao i statični (kvadrat i pravougaoni obilk)- „muški princip“.

Zanimljivo. Nije mu se dopalo što je okrugla slika bila u kvadratnom ramu. Kaže odmah mu je bilo jasno da će njegova slika biti okruglog oblika. Po povratku sledi čuđenje i kako i zašto nema okruglih platna a takođe ni ovalnih-elipsa platna?

-Poznajem više profesionalnih slikara sa kojima sam „kao ne naročito zainteresovan“ pomenuo okruglo platno. Generalni odgovor je bio „što bi se zezao sa tim kada imaš ovih kvadratnih i pravougaonih svuda i u svim dimenzijama.“ Nisam bio zadovoljan i počeo sam sam da stvaram viziju o meni potpuno stranoj oblasti delovanja. Oko godinu dana se kroz vizualizaciju stvarao željeni „predmet“ uz obavljanje svih aktivnosti koji život znače, priča Djura za Život u prolazu.

„Prvi realni problemi nastaju kada je „zamišljeno“ trebalo pretočiti u delo …“

Mnoga korisna saznanja pronašao sam u ILUSTROVANOJ ENCIKLOPEDIJI TRADICIONALNIH SIMBOLA-Dž.K.Kuper. Uz korišćenje dostupne literature bilo je mnogo jasnije ali samo izvođenje je „neka druga priča“…

Pored toga sve je povezano sa konstantnim troškovima, koliko lutanja i koliko materijala je otišlo u nepovrat neću ni da razmišljam…

-Vremenom sam stvorio redosled delovanja: 1.Crtež-CopyCentar , 2.lesonit-dupli na koji se lepi crtež, 3.Krojenje oblika da bi bili šabloni

-Pre svega toga, traganje za SUVIM daskama koje je trebalo spojiti u željenu dimenziju oblika. Nabavka vertikalne kružne testere kao i drugih pomoćnih alata… Platno (idealista) sam ću inpregnirati, literatura kaže, najbolje zečijim tutkalom-tragaj… nađeno u Madjarskoj… Ceo proces je bio spor i ne baš naročito uspešan.

Jedan gospodin, koji na žalost nije više među nama, dao mi je mudar savet: „Današnji slikari ne stvaraju boje iz pigmenta, već odu u prodavnicu i za par stotina dinara kupe boje odličnog kvaliteta. Od tada ja kupujem gotovo preparirano platno.“

-Sa stolarima nisam našao rešenje za ram slike jer mi je to bila dodatna investicija.

#zivotuprolazu

Ram sam rešio sa aluminijumskom trakom koja lepo daje elinu platnu. Suva daska je iz Nemačke. Platno je iz Italije, aluminijumska traka iz Belgije. Dug je put trebalo preći da se sve složi u jednu celinu, priča moj sagovornik za Život u prolazu.

Važi za uporne i temeljne kreativce koji sebi umeju da postave cilj a to je da istraju u stvaranju nečeg jedinstvenog i originalnog.

#zivotuprolazu

Slikarsko platno je najpopularniji nosilac slike kod jednog umetnika. Uz maštovitost, talenat i veštinu slikanja koju jedan slikar ima, ovde se sada otvara mogućnost da sve to što ume da radi u kvadratu ili pravougaoniku radi i u krugu ili elipsi koju je Djura osmislio. Smatra da su okrugla i ovalna platna nepravedno zapostavljena i da se to mora promeniti u smislu zauzimanja mesta koja im pripadaju.

Tim povodom sam došao na ideju da napravim platno u „ZLATNOM PRESEKU“. A posebno za dame, platno u dva nivoa, gde su oba urađena u „zlatnom preseku“ s’tim da je unutrašnje naglašeno -izdignuto za 5mm, da bi se još naglasio taj momenat rađanja… to je kao slika u slici ali samo u dva nivoa.

Pretpostavljam da bi moglo biti zanimljivo stvaraocima koji imaju hrabrosti da iskorače u nešto novo što neminovno dolazi, objašnjava Djura za Život u prolazu.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је IvicaiDjura1-1024x768.jpg
Malo poziranja, malo razgovora: Sa Djurom na Kamenjaru za Život u prolazu

-Kada je napravio prvi ram reakcije su bile fantastične. Podrška porodice i najbližih prijatelja je potpuna… komentarišu svaki novi pomak koji napravim… meni je bilo teško pomagati jel ni sam, mnogo puta nisam znao na koji način ću rešiti prepreku na koju naiđem, tako da sam kroz čitav proces realizacije prolazio kroz sve faze gotovo sam – iskren je Djura.

Za #zivotuprolazu kaže da je spreman i otvoren za sve vidove diskusija i prezentacija na temu njegovog izuma. Kaže: „Sada sam u prilično opuštenoj fazi, nakon, smatram, uspešne realizacije na putu ka zadatom zadatku… Podelio sam preko 20 platna prijateljima i završio sa davanjima … životne okolnosti diktiraju drugačiji pristup ako čovek želi da opstane… Nisam želeo posebno da ističem kolike su vrednosti u simboličkom i energetskom smislu kruga i elipse a posebno onog urađenog u zlatnom preseku, a takodje su prisutni i numerički odnosi koji idu uz broj 3,7 i 8…“

„Bog je krug čije je središte svugde a obim nigde“ (Hermes Trismegistos)

Djura Horvat
Istraživanje je Djurin stil života, „dete prirode i čuda“.

Djura danas svoje penzionerske dane provodi kvalitetno odmarajući se pored reke, a u slobodno vreme vredno radi stvarajući nešto NOVO i jedinstveno. Po struci je pedagog i jedan deo svog života proveo je radeći sa ljudima. Ono što je stvorio po mom mišljenju može biti neka vrsta revolucije ili hita za avangardne umetnike. Da li će njegov izum odgovoriti potrebama tržišta današnjih slikara, pustimo da vreme učini svoje.

Mene je svojom genijalnom idejom i savršenim izumom „kupio“ za posebno mesto ovde na blogu gde pišem o vrednim, talentovanim i maštovitim ljudima sa prostora Balkana i sveta.

Intervju - Djura Horvat i Ivan Ramović
Na kraju intervjua druženje nastavljeno u u jednom novosadskom restoranu. Djura Horvat sa urednikom sajta „Život u prolazu“ Ivanom Ramovićem i njegovom suprugom dr Ivanom Ramović.

*Tekst: Ivan Ramović www.zivotuprolazu.rs (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta, fotografija i videa dozvoljen uz navođenje izvora i veze ka www.zivotuprolazu.rs)

Foto – Ivan Ramović, Đura HORVAT (privatna arhiva)

Život u prolazu

Оставите одговор