Kristina KIKI Stosic tinejdzerka sa najduzom pletenicom u Srbiji
Priča o kosi je stara i nedovoljno ispričana. Odvajkada se verovalo da izrazito duga kosa ima simbol ljudske nadmoći. Mnogo je rituala vezano za kosu. Kod žena duga kosa označava ženstvenost, moć, snagu i simbol lepote. U davna vremena kosa se prala samo jednom nedeljno. A verovalo se da ako bi se to činilo češće, ona “isprala“. Time bi se i snaga povukla. U narodu se kaže da svako treba da ima svoj češalj. Da se češalj nikada nikome ne pozajmljuje. A, ako se to uradi, gubi se onda sva sreća. Poznato mi je iz istorije da su ratnici nosili duge brade i kose.  Verovali su da u kosi leži sva njihova snaga.

ISTRAŽUJUĆI i obilazeći Srbiju saznah od ljudi za ZANIMLJIVU TINEJDŽERKU sa NAJDUŽOM PLETENICOM

Nadimak joj je KIKI. Ide u 8. razred. Na Saboru narodnog stvaralaštva u Rekovcu „Prođoh Levač,prođoh Šumadiju“ svake godine u kategoriji srednjih uzrasta drži sve rekorde. Odlučih da je kontaktiram preko njenih roditelja koji su pristali da uradim sa njom intervju za #zivotuprolazu.  Evo šta saznah o njoj.
-Kristina KIKI Stošić (14) je rodom iz Milutovca kod Trstenika. Nosi pletenicu najdužu u Srbiji od 146cm. Kao takva je petostruka pobednica Sabora narodnog stvaralaštva u Rekovcu i drži sve rekorde.
Festival neguje narodnu tradiciju i srpske običaje. Održava se svake godine u letnjem periodu na istom mestu… U porti i van porte srednjevekovnog manastira KALENIĆ.
– Posetite ovu zanimljivu manifestaciju! Čini mi se da je jedina u Srbiji koja na pravi način neguje narodno stvaralaštvo i običaje.
#ProđohLevačProđohŠumadiju
#ProdjohLevacProdjohSumadiju
Pravo je uživanje za oči biti tamo u letnjim danima i osetiti duh svog naroda.
Šta je Kristina rekla za #zivotuprolazu:
 „Pobedjujem već pet godina za redom. A na 49.Saboru prošle godine u Rekovcu pletenica mi je bila duga 146cm. Nisam je merila ove godine. Ali mislim da je sada za 2 do 5cm duža. Nisam se šišala nikada. Samo krajeve kose, možda kad sam imala 6-7godina. U sređivanju kose mi pomaže mama. Za negovanje kose ne koristim ništa posebno osim šampona head&shoulders. Uglavnom oko sat vremena mi je potrebno da kosu operem i osušim.

#KristinaKIKIStosic

Pitam je kako reaguju drugovi i drugarice u školi na tvoju kosu?
-Njima se dopada moja kosa i svakako me podržavaju u tome. Mislim da niko od njih nema tu želju za dugom kosom i takmičenjem.
-Volela bih da glumim u nekoj reklami, spotu ili filmu sa ovom mojom kosom… Razmišljala sam i o tome… To mi je kao maloj bio veliki san.
-Kristina se nigde ne reklamira. Ponekad objavi po neku informaciju o sebi na svom FB profilu. A ovo je njen prvi intervju koji je dala za #zivotuprolazu.
Na pitanja čime bi volela da se u budućnosti bavi i da li bi se ikada ošišala kaže:
– Još uvek nisam odredila čime bih volela da se bavim. Ove godine upisujem srednju školu u Kruševcu. Najviše me trenutno zanimaju muzika,prosveta i televizija… Mislim da se nikada ne bi ošišala. Mojoj kosi trebalo je puno vremena da poraste. Ne bih volela da to tako brzo odjednom nestane , kaže Kristina.

#zivotuprolazu

– Njeni planovi vezani su da završi školu. Život je pred njom. Možda kasnije upiše i fakultet. Treba da nastavi da neguje ovu svoju neobičnost sa kosom. Nositi i negovati kosu te dužine u ovim godinama nije baš jednostavno. Ipak je ona još uvek mlada. Ali ona voli da se takmiči i da bude najbolja. Ne smeta joj dužina pletenice od 146cm prirodne kose. Čak se zbog toga odlično i oseća. Ponosna je na svoje duge pletenice. I na ovaj način čuva staru srpsku tradiciju od zaborava.
Zainteresovana je za filmske i tv projekte.
Želim joj sreću i uspehe u daljem životu i radu. Njenim roditeljima se ljubazno zahvaljujem na saradnji.

*Tekst:Ivan Ramović www.zivotuprolazu.rs (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta, fotografija i videa dozvoljen uz navođenje izvora i veze ka www.zivotuprolazu.rs)

Fotografije:Kristina KIKI Stošić (privatna arhiva, fb)

Život u prolazu

Оставите одговор