U svojoj putničkoj karijeri prošao sam dosta toga zanimljivog i neobičnog. Po svojoj zanimljivosti i lepoti na spisak bih dodao i ostrvo Koh Chang ili Karlovačku adu. Ostrvo, Dunavsko blago se nalazi na samo 10 minuta vožnje čamcem od Sremskih Karlovaca.

Karlovačka Ada - Koh Chang ostrvo kod Sremskih Karlovaca
karlovacki koh chang
#zivotuprolazu

-Za ostrvo se zna dugo, ali pre 10 godina dobija ime, smisao i dušu. Idejni i kreativni tvorci ostrva za koje kažu da na njemu leto i zabava večno traju su Djordje i Badža.

Sa idejnim i kreativnim tvorcima ostrva Koh Chang, nadomak Sremskih Karlovaca.
#zivotuprolazu

*Sreo sam se sa njima jednog avgustovskog petka i porazgovarao za Život u prolazu.

Djordje je advokat. Zaljubljenik u putovanja, prirodu i muziku. Badža je nekadašnji muzičar a zadnjih 10 godina je svoj život posvetio Koh Chang-u. Pitam ih zašto baš Koh Chang? Putujući po svetu i obilazeći Tajland došao sam na ideju da peščani sprud na Dunavu nazovemo baš tako. Dao sam samo ideju a Badža je ozbiljno krenuo u realizaciju. Zadovoljan sam kako je ispalo“.

-Djordje je osnovao i grupu na FBKoh Chang Club gde se zaljubljenici u prirodu mogu informisati o ostrvu.

Foto-Djordje JEFTIĆ

*Djordje kaže poenta nije u komercijalizaciji ostrva već u tome da se sačuva ono mesto od pre 10.godina. Savršeni beg od grada i gužve. Baš za taj deo brige o ostrvu zadužen je Badža. On vodi računa da se rastinje na ostrvu ne seče. Čuva se ostrvo i ne daje se da se radi bilo šta što bi narušilo prirodnu lepotu. Na Koh Changu postoje pravila kojih se posetioci moraju pridržavati. Ne ostavljati otpatke za sobom, ne bacati opuške, počistiti za sobom i svojim kućnim ljubimcem, tj. Ne ostavljaj trag za sobom i ostavi sve kako si zatekao!

*O životu na samom ostrvu, ko su posetioci?Kakvi su utisci turista?

Badža kaže: „Oni sa jahtama ne dolaze ovde, a stranci dodju u prolazu i ostanu i po nekoliko dana. I čude se ovom mestu“.

Koh Chang, Karlovacka Ada
#zivotuprolazu

*Može se doći na dnevne izlete ili vikend ture obzirom da postoji i kamp. Letnja sezona traje do 01.septembra.

*U eri kada se zidaju luksuzne vile i rizorti ovo je nešto sasvim suprotno od toga. Ovo je dar prirode i ljudskog entuzijazma. Na ostrvu nema struje. Domaćini su se pobrinuli da svako ko dodje može da uživa u prijatnoj muzici i rashladjenom piću. Da tamo može da se istušira i pojede nešto sa skromnog ali domaćeg ukusnog menija. A da se pri tom ne naruši priroda i autentičnost mesta.

*Poslednjih 6 godina na ostrvu se održava muzički festival koji polako postaje brend ostrva.

#KOHCHANG

*Kada sam se sa suprugom i prijateljima našao na ostrvu prepustili smo se domaćinima. Preko plaža od sitnog peska, zvuku tišine i hladu vrba koje su nas skrivale od toplog avgustovskog sunca.

*Priroda nam je podarila jedno ovakvo mesto stvoreno za uživanje, a na nama je da ga sačuvamo. I na kraju, setih se Brankovog „Djačkog rastanka“ koji kaže:

Oj Karlovci, lepo l’ žive tude,
Al’ što mora biti neka bude,
Ta i mene nešto dalje vuče,
Evo pružam svoga raja ključe.

*Tekst i fotografije- Ivan Ramović , (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta, fotografija i videa dozvoljen uz navođenje izvora i veze ka www.zivotuprolazu.rs)

#zivotuprolazu #kohchang #karlovackaada #sremskikarlovci #dozivljajisakohchanga #ivicaramovic

Život u prolazu

Оставите одговор