Mladen BURAZEROVIĆ (28) je iz Loznice i jedini je SAMURAJ SA OVIH PROSTORA

Govori ruski, engleski i italijanski. Završio dva fakulteta. Predsednik je međunarodne organizacije Svejapanska Budo asocijacija. Instruktor je borenja u internacionalnoj policijskoj organizaciji i kineziterapeut. A da bi postao samuraj morao je da prođe mukotrpni put. „Put ratnika“- da sledi „bušido kodeks“ – kodeks posebnog ponašanja samuraja star više vekova.

#Samuraj
-Japanska reč BUŠIDO u prevodu na srpski znači ratnik. („buši“ –ratnik, „do“-put) – Označava put kojim jedan ratnik treba da ide ili put koji treba da sledi.
#SamuraJ
-BUŠIDO principi se primenjuju i danas, u borilačkim veštinama. A radi se o moralnim načelima i životnoj filozofiji koji se mogu primeniti na sve aspekte života.
#MladenBurazerovic
Pronašao sam na internetu jedan zanimljiv podatak iz 2012.godine gde je NJ.E. Japana Tošio CUNOZAKI u intervju za jedan domaći list izjavio :
„Ako biste sve ljude na planeti podelili u tri grupe, a to su ratnici, seljaci i trgovci, mislim da bi Srbi bili napola seljaci, a napola ratnici. Stoga vi više polažete na pravdu i poštenje nego na svoj interes. Srbi vole ratničku umetnost, poput japanske budo tradicije, a razlog tome može da bude i to što je karakter srba sličan karakteru japanskih samuraja“.
Miloš Crnjanski je voleo japansku haiku poeziju a naši ljudi najviše vole da gledaju Kurosavine filmove i čitaju knjige Murakamija, Abea i Akutagave…
Za #zivotuprolazu otkrivam detalje o našem samuraju:
-Kao mali sa nepunih 9.godina uz majku koja se bavila karateom, oca majstora Karatea i uz svog dedu veterana Jujutsua sa 8.danom zakoračio u svet borilačkih veština. Interesovanje se javilo kroz kinematografiju, najpre kroz stare filmove Džeki Čena (Šangajska produkcija) pa zatim Stivena Sigala, Dolph Langrena i Brus Lija. Odrastao uz Kung Fu filmove Džeki Čena, i filmove Stivena Sigala kroz koje je pokazivao Aikidoa 7.dan. Bio je član jednog beogradskog aikido kluba, a pored toga trenirao je i karate. Pre 30.godine je u aikidu dostigao 4.dan, a to vam je najviše zvanje koje se stiče polaganjem, a počasni 4.dan koji se stiče u karateu, u Jujutsu je dostigao 5.dan i dobio zvanje šihan-a, odnosno učitelj učitelja.

Nije se zaustavio na tome pa je 2016.godine postao S A M U R A J!

-Saznao sam iz razgovora sa Mladenom za Život u prolazu da su vrline koje čine BUŠIDO KODEKS: pravednost, hrabrost, saosećanje, iskrenost i čast. To podrazumeva i ljubav, vernost, umerenost, strpljenje, skromnost, izdržljivost i uljudnost.
#Samuraj
-„Samuraj ne može da bude svako, a za njegovo zvanje treba da prođeš stroge uslove življenja.“  
Samuraj
Pitam ga, Trenirao si aikido, Jujutsu, imaš zvanje šihana, a nakon svega toga posatao si samuraj. Da li živiš život pridržavajući se Bušido kodeksa?
– „U svet Budoa sam ušao jako mlad. Bio sam klinac. Inspirisan mnogim filmovima i mojim majstorom aikidoa Zoranom Mićić  kao i visokorangiranim majstorima iz Japana koji su dolazili da nam vode seminare kao što su Masatajke Fujita, Yoji Fujimoto, Masatomi Ikeda, Hiroaki Kobayashi i ostali. Jujutsu sam kao mali učio od dede koji nije bio aktivan dugo godina zbog posla i kasnije lošijeg zdravstvenog stanja. Kasnije Jujutsu sam izučavao na seminarima po Evropi a najviše po Italiji, rekao je Mladen za Život u prolazu.
-Na pitanje , Ko su bili samuraji, Mladen kaže:
– „Samuraji su bili ratnici starog Japana, prevashodno oficiri jer je sama titula samuraja oficirska.“
-Jedan samuraj uvek predstavlja sve ostale, i bez obzira na to gde se nalazi i s kim se nalazi, mora se ponašati u skladu sa kodeksom.
#Japan
-Nakon Japana Mladen se vratio u Loznicu – svoj zavičaj da samurajskim veštinama uči Lozničane KAKO da  jednog dana budu i oni samuraji.
#Loznica
-O ideji o školi borilačkih veština u Srbiji Mladen kaže:
„Ideja za moju školu rodila se dok sam bio još učenik jer sam dobijao jako odgovorne zadatke u klubu kao veoma poslušna i odgovorna osoba. 2011. otvaram prvi klub u Beogradu koji vodim sve do decembra 2017. kad se selim u Loznicu. Tamo otvaram klub pod imenom koje dobijam direktno iz Japana od majstora japanskog mačevanja koji vodi poreklo od Samuraja koji se zove Atsushi Soda. Ime koje majstor predlaže bilo je Daishin Dojo što u prevodu „mesto gde se teži putu velikog srca“ jer je u meni video osobu koja je veoma pozitivna, požrtvovana i velikog srca“.
#MladenBurazerovic
07 (2)
„Vodim seminare najviše po Evropi, a prošle godine imao sam čast da držim i u Japanu. Iako mlada osoba japanci su mi ukazali veliku čast da održim tamo par seminara. Seminari su iz oblasti rekreacije i zdravog načina života jer sam i diplomirani profesor fizičkog vaspitanja i sporta kao i specijalista fizioterapije.
SERBIA
Pitam ga, Pošto si svoj dečački san ostvario i postao samuraj, šta je sledeće?
Odgovara: -Stvaranje lične porodice i rad na obučavanju mlađih širom sveta.
#samuraj
-Na pitanje , Da li si gledao Kurosavine filmove i šta misliš o njima, kaže: „To su izuzetni filmovi koje i dan danas rado gledam. Pogotovu sa samurajskom tematikom.“
#zivotuprolazu
Pitam ga za kraj, Da li polaznike tvoje škole vaspitavaš u duhu samuraja, i kako?
Odgovara – U duhu pravih vrednosti i velikog srca. Moraju da budu bolje osobe svakog dana. Bez ego-a, bez uzdizanja sebe samih, već da pored svih kvaliteta, truda i rada uvek budu prizemni, pozitivni i prijatelji spremni da pomognu.

Dobar ratnik, dostojan svog zanimanja, pozitivno razmišlja u kreiranju svoje budućnosti.  Veruje u sebe i svoje sposobnosti… Verujte i vi i pokušajte bar malo da sledite njegov primer.

Ni jedna bitka nikad nije izgubljena i pre nego što je počela,  a ono što vam uvek ostaje je #borbazasamuraja.

*Tekst:Ivan Ramović www.zivotuprolazu.rs (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta, fotografija i videa dozvoljen uz navođenje izvora i veze ka www.zivotuprolazu.rs)

Korišćene su fotografije iz privatne arhive Mladena Burazerovića

Život u prolazu

Оставите одговор